KNOK BOOK

Knock! Knock! Book! Book!

Within a book, within a place, within a flower.

Sonia Choquette – Raspunsul este simplu

“O inima lucida este o inima creativa. Cand ai inima lucida, poti face conexiuni subtile si poti sesiza relatiile ascunse dintre lucruri. Incepi sa intelegi ce se petrece in spatele mastilor pe care si le pun oamenii si poti face alegeri mai bune legate de felul in care doresti sa reactionezi fata de ei. Altfel spus, iesi din starea de haos si din confuzia care inconjoara orice autovictimizare. Dacai ai inima lucida, iti poti afirma puterea creatoare si capacitatea de a face alegeri constiente.

Limpezirea inimii nu este deloc complicata. Tot ce trebuie sa faci in acest scop este sa treci de la intrebarea: “De ce mi se intampla mie toate acestea?” la intrebarile “De ce se intampla toate aceste lucruri? Care este relatia dintre cauza si efect, dintre algerile facute de mine si rezultatele obtinute?”, sau si mai bine “Ce lectie trebuie sa invat din aceasta situatie?”

Analizeaza, nu reactiona pur si simplu. Detaseaza-te de drama existentiala si priveste obiectiv provocarile cu care te confrunta viata. Asta nu inseamna ca nu mai trebuie sa simti nimic. Sentimentele fac parte integranta din fiinta noastra si ne ofera informatii pretioase in legatura cu algerile pe care le facem. Spre exemplu, daca te simti deprimat, iti poti da seama ca ti-ai neglijat sanatatea si ti-ai ignorat propriile nevoi. Daca te simti furios, iti poti da seama ca nu ti-ai respectat propriile hotare si ca va trebuie sa iti reconsideri teritoriul privat in care ceilalti nu au dreptul sa calce. Daca te simti iritat sau nerabdator, iti poti da seama ca o anumita situatie este confuza sau ca nu este autentica. Beneficiile limpezirii inimii sunt foarte numeroase. Printre altele, stresul se reduce, vitalitatea se amplifica, iar energia se reechilibreaza. Cu cat te simti mai lucid in inima ta, cu atat mai plina devine viata ta. Inima este cea care iti da putere si iti stimuleaza creativitatea. Daca ea este confuza si percepe realitatea ca prin ceata, este greu sa gasesti solutiile potrivite pentru problemele tale. Nu faci decat sa te invartesti la infinit in acelasi cerc vicios al suferintei. Desi autovictimizarea este foarte atragatoare pentru ego, ea nu reprezinta altceva decat o pierdere de timp. Dintr-o inima confuza si incetosata nu poate iesi nimic bun. Pe de alta parte, nimic nu intuneca mai tare inima si nu submineaza mai puternic iubirea de sine ca frica. In clipa in care te temi de ceva, inima se intuneca si devine confuza. Experienta m-a invatat ca noi nu trebuie sa depasim frica pentru a ne limpezi inima. Tot ce trebuie sa facem este sa sesizam momentul in care ni s-a facut frica si sa recunoastem prezenta acestui sentiment in inima noastra. Pentru mine, a fost o revelatie sa imi dau seama ca nu atat frica este distructiva pentru iubirea noastra de sine, cat tentativa de a o ascunde sau de a o nega.

Frica este o emotie normala, mai ales daca ne aflam in fata necunoscutului. Imi amintesc, de pilda, de seara de dinaintea zilei in care trebuia sa tin primul meu seminar de o zi in Sydney, Australia. Intreaga zi m-am simtit tensionata si nelinistita. Desi am dormit in acea dupa-amiaza, m-am trezit complet neodihnita si usor iritata. Dintr-o data, mi-am dat seama de ce ma simt astfel: imi era teama. De indata ce am recunoscut acest lucru, am descoperit o sumedenie de motive care stateau la baza fricii mele. Imi era teama: ca nu voi reusi sa captivez atentia auditoriului, ca nu voi reusi sa imi transmit eficient mesajul, ca nu voi reusi sa ii ghidez pe oameni catre mai multa lumina.

Pe scurt, imi era teama de orice. Cu cat deveneam insa mai constienta de temerile mele, cu atat mai mult pareau sa slabeasca acestea si cu atat mai limpede redevenea inima mea. De indata ce s-a limpezit, inima mi-a spus: “Da, toate aceste lucruri se pot intampla. Nu este foarte probabil, dar nici imposibil. Dar chiar daca s-ar intampla, de ce consideri acest lucru o nenorocire? La urma urmelor, nu va fi sfarsitul lumii.” Era foarte adevarat. Ar fi fost cu siguranta o situatie neplacuta, care mi-ar fi creat o stare de disconfort, dar, in ultima instanta, chiar daca acest scenariu s-ar fi adeverit in varianta lui cea mai negativa, nu ar fi fost decat o palma pentru egoul meu. Acest gand m-a facut sa rad. Intr-adevar, multe din temerile noastre nu sunt altceva decat amenintari la adresa egoului nostru, care si asa se simte nesigur pe el. Daca am reusi sa ne aducem aminte in asemenea momente ca noi suntem una cu Spiritul Divin, nu cu egoul nostru, am scapa instantaneu de aceste spaime egotice. Cu cat devenim mai constienti de temerile noastre, cu iubire si cu o doza de umor, cu atat mai palide devin ele si cu atat mai mult se limpezeste inima noastra.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.