DINTR-O CARTE

Sa citesti, sa rasfoiesti

Magic, magic, cine stie?

Amarate si vesele vieti de jupanese si cucuoane – Constantin Gane

“Expresia de han, auberge, pentru hotel, era atunci obisnuita si a ramas apoi din generatie in generatie pana la sfarsitul veacului trecut. Batranii o mai intrebuintau inca pe la inceputul secolului nostru si contele de Castellane ne povesteste cu mult haz cum matusa lui, principesa Radziwill, care in viata ei nu mancase aiurea decat acasa la ea sau la prietenele ei, fiind poftita intr-o zi, prin 1910, de un mare personaj politic la hotel Ritz la Paris, unul dintre cele mai mari, mai luxoase si mai scumpe hoteluri din lume, scria nepotului ei: Figurez-vous ce qui m’est arrivé hier, j’ai dîné a l’auberge (inchipuiti-va ce mi s-a intamplat ieri, am pranzit intr-un han!).

La 25 si 26 april, nimic interesant. Doua scrisori scurte, din care se vede ca vremea fiind urata, coana Catinca n-a iesit din casa, decat o singura data pentru a pranzi la printul si printesa Cantacuzino, mare cinste si aceea fiindca Alexandru Matei Cantacuzino era mare sambelan al Curtii imperiale. Nevasta lui, Elisabeta, era o rusoaica nascuta Daragan.

La 27, cina la Caliarhi in cinstea lui Capodistria. Catinca Krupenski e asezata la dreapta cancelarului, care-i arata o prietenie de care biata femeie nu se mai dezmeticeste.

Dupa masa, in salon, Capodistria prezinta Catincai pe Manuc, vestitul Manuc Bei, armeanul-turco-rus, fabulos de bogat, fiul acelui Manuc Bei si el, care cu 30 de ani in urma cladise la Bucuresti cel dintai han al Capitalei, Hanul lui Manuc-Hotel Ritz de pe atunci-transformat mai tarziu in Hotel Dacia, care mai exista inca si azi pe locul unde era atunci, in Piata Sfantului Anton, pe ruinele vechii Curti domnesti. Catinca Krupenski il gaseste pe acest Manuc cat se poate de placut. Il a l’air bon et spirituel, bun si cu duh.

La 28 april, pranzul il ia la printii Gagarin, noii casatoriti de mai daunazi, iar cina avec maman chez la Pouchkine. O fi poate vorba de mama vestitului poet Puskin.

La 29, nimic. A fost la matusa ei Sturdza. La 30, i s-au adus doua doici, pe alese. Sunt amandoua atat de frumoase incat nu stie pe care sa aleaga. Je n’ai que l’embarras du choix, je les ferai visiter par la sage femme et je verrai laquelle a le meilleur lait.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.